4gamers.be

Inazuma Eleven 2

Door Stinoww, 20-04-2012 00:03

Als je niet weet wat Inazuma Eleven juist is, zal niemand je dat kwalijk nemen. Niemand, behalve de hele Japanse bevolking. Inazuma Eleven is namelijk een erg populaire RPG-reeks in het land van de rijzende zon. De gamereeks is daar zelfs verfilmd en er loopt ginds een anime-serie op tv. Sinds vorig jaar is men – met de release van deel één – begonnen aan de verovering van Europa. Nu is het de beurt aan de opvolger om deze kruistocht verder te zetten.

Inazuma Eleven is geen RPG-reeks zoals de meeste gamers ze kennen. Geen epische zwaardgevechten, noch monsters of tovenaars. Nee, de game speelt zich grotendeels af op de grasmat van een voetbalterrein. RPG-elementen combineren met de balsport lijkt op het eerste zicht een ietwat vreemde combinatie. Ontwikkelaar Level-5 toonde echter vorig jaar al dat dit perfect kan.

Deel twee gaat gewoon verder op dit elan. Qua verhaallijn pikt het de draad op waar deeltje één ermee ophield. Je speelt nog altijd als Mark Evans, een gepassioneerde jonge voetballer die samen met zijn vrienden het Jr-High voetbalteam vormt. De jongens hebben één gemeenschappelijke droom: het beste voetbalteam ter wereld worden. Na het winnen van de beker van het Footbal Frontier-toernooi zijn ze goed op weg om deze droom waar te maken. Dan barst de hemel echter open en valt er een komeet recht op hun schoolgebouw. Het blijkt een aanval te zijn van een groep buitenaardse wezens die zichzelf de Alius Academy noemen. Ondanks hun technologische superioriteit zijn ze er van overtuigd dat voetbal de manier is om onze wereld te veroveren. Aan jou de taak om de beste aardse voetballers te ronselen en klaar te stomen om het op te nemen tegen de aliens.

Over-the-top verhaallijnen zoals deze vind je enkel en alleen in games van Japanse makelij. Het plot blijft echter boeien en wordt aan de hand van prachtige tussenfilmpjes verteld. Het spel ziet er grafisch als een verbeterde Pokémon-game uit. Het eerste halfuur probeert de game je wegwijs te maken in de wereld van Inazuma. Dit loopt niet helemaal van een leien dakje. Sommige zaken gebeuren erg snel of worden maar half uitgelegd. Gelukkig beschik je over een rugzak die vol extra informatie zit. Als je iets niet begrijpt, kan je het altijd daar nog eens nalezen. Er zijn echter zoveel keuzemogelijkheden in de rugzak, dat het zoeken blijft wil je de game vanaf het begin compleet verstaan.

 

Inazuma Eleven 2 vertoont de typische elementen van een RPG. Je reist heel Japan af, bezoekt verschillende plaatsen en probeert je team en spelers te verbeteren. Gevechten met fantastische beesten zijn ingeruild voor drie-versus-drie voetbalwedstrijden. Deze potjes voetbal zijn niet de 90 minuten durende wedstrijden zoals wij ze kennen. Je krijgt eenvoudige opdrachten zoals het eerste scoren of de bal afpakken. Er komt echter wel wat tactiek bij kijken. Met de stylus trek je lijnen die de looproutes vormen voor je spelers. Verder moet je op bepaalde momenten beslissen welke actie je uitvoert, om zo de bal af te pakken of voorbij een tegenstander te geraken. Het schieten op doel wordt geregeld via kleine tussenscènes, waarbij je soms kan kiezen om een speciale actie te gebruiken. Nieuw is de mogelijkheid om op afstand te schieten via de Long Shot-functie. Er zijn ook heel wat special moves en er vallen ongeveer 260 nieuwe bewegingen uit te proberen. Allemaal opgesomd in de rugzak, uiteraard.

Een RPG zonder enige vorm van Experience Points is zoals een shooter zonder wapens. Daarom verdien je na iedere gewonnen match een resem ervaringspunten die je spelers doet groeien. Er zijn echter ook vriendschapspunten en prestigepunten. De eerste zijn nodig om nieuwe spelers aan te trekken, de tweede om je spelers mee op te laden na een heftige wedstrijd. Naast drie-tegen-drie battles, kan je via Coach Hillman spelers scouten. Een simpel telefoontje naar deze man is genoeg om te weten te komen waar bepaalde spelers zich bevinden. Voor wie zijn dreamteam wil samenstellen, kan deze functie een serieuze spelrekker zijn. Ook lokaal met vrienden of online kan je wedstrijden spelen of voetballers uitwisselen.

Er zijn twee versies van Inzuma 2, namelijk Blizzard en Firestorm. Iedereen kent dit principe door de Pokémon-games. Het is echter niet aantrekkelijk om beide versies aan te schaffen, aangezien er behalve de personages weinig tot niets verschilt. Het bij één spel houden is dus de boodschap.

 

Conclusie

Inazuma Eleven 2 is weer zo’n sluipende topper uit Japan die bijna niemand zag aankomen of kende. Qua gameplay is er niet zo veel veranderd sinds deel één, maar dat hoeft ook niet aangezien alles perfect werkt. De verhaallijn daarentegen is compleet nieuw en over-the-top, zoals een Japanse RPG betaamt. In het begin is het misschien wat moeilijk om de game volledig te begrijpen, maar naarmate het spel vordert komt dit vanzelf. De op geld gerichte strategie van de twee versies is een kleine doorn in het oog, maar de meeste mensen zullen deze wel doorzien. Voor de rest weten de makers RPG- en sport-elementen perfect te combineren, iets wat leidt tot een leuke en charmante game.

Positief

  • Mooie tussenfilmpjes
  • Afwisselende deuntjes
  • Goed uitgewerkte locaties
  • Gedurfde, succesvolle combinatie
Score
83/100

Negatief

  • Moeilijk om in te komen
  • Twee versies niet nodig
Grafisch
82%
Geluid
85%
Fun
85%
Gameplay
85%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.