4gamers.be

HarmoKnight

Door Phazon, 28-03-2013 00:06

Wanneer de noot het hoogst is, is HarmoKnight nabij


De studio Game Freak is enorm bekend door de Pokémon-hoofdserie, die al heel wat jaren enorm populair is. Toch heeft men al eens in het verleden een andere game, genaamd Drill Dozer, uitgebracht. Nu komt men opnieuw met een nieuwe game, namelijk HarmoKnight. HarmoKnight is een ritmisch spelletje dat enkel in de eShop zal verschijnen. Met een prijskaartje van 14,99 euro is het alvast geen heel goedkope game, dus wij gingen na wat je zoal voor je geld krijgt.
 
In HarmoKnight maken we kennis met het hoofdpersonage Tempo en zijn konijn Tappy. Zij leiden een rustig leventje op de muzikale planeet Melodia, maar plots wordt de planeet geteisterd door de Noizoids. Deze verschikkelijke monsters staan onder de leiding van Gargan en zorgen voor heel wat onheil op Melodia. Het toeval wil dat Tempo net een legendarisch instrument terugvindt en blijkbaar op zoek moet gaan naar een sterke krijger. Deze krijger heeft dan ook de kracht om Gargan en zijn Noizoids te verslaan. De zoektocht zal dus allesbehalve gemakkelijk zijn voor Tempo en Tappy, maar gelukkig worden zij door heel wat andere, hulpvaardige personages bijgestaan. Of en hoe ze ook effectief in hun opzet slagen, is uiteraard iets wat jullie zelf moeten ontdekken. HarmoKnight bevat een heel simpel en clichématig, maar desalniettemin aangenaam verhaal.
 
 
Eenmaal het verhaal verteld is, kom je terecht in een grotere map. Deze map heeft heel wat weg van de typische levelmaps in de Mario-games, wat sowieso geen toeval zal zijn. Hieruit zal je dus steeds een level kunnen selecteren om deze vervolgens te spelen. Er zijn heel wat verschillende soorten ritmische levels in HarmoKnight te vinden. De meest voorkomende soort zijn levels waarbij Tempo automatisch vooruit zal lopen en jij op de juiste momenten zal moeten springen om noten te verzamelen of met jouw legendarische stok op vijanden moet slaan. Dit lijkt op het eerste zich enorm simpel, maar de noten en vijanden zijn heel nauwkeurig geplaatst. Met de juiste acties op het juiste moment kan je alle noten verzamelen en alle vijanden verslaan, maar dan heb je wel een perfecte timing nodig en dit zal allesbehalve een gemakkelijke klus zijn.
 
Om voor wat variatie te zorgen, zijn er regelmatig ook wat levels die hetzelfde basisprincipe gebruiken, maar nog net dat tikkeltje anders zijn. Zo zal Tempo ook wat hulp krijgen van een aantal vrienden, zoals het meisje Lyra. Lyra kan enkel met haar boog schieten of al glijdend vijanden ontwijken, dus je zal in deze stukjes sowieso geen gaten tegenkomen waardoor je kan vallen, al is het wel jammer dat deze personages amper gebruikt worden. De speler krijgt tijdens een level gelukkig de kans om zich een aantal missers te permitteren. Dit zal ook nodig zijn, want op bepaalde momenten is HarmoKnight allesbehalve een makkelijke game. Je zal heel wat levels regelmatig enkele malen opnieuw moeten proberen alvorens je het einde haalt.
 
 
 
Ook de bossfights, die het uiterste van je timing zullen testen, zijn vrij uitdagend te noemen (ondergetekende heeft het level met een welbepaalde boss maar liefst vijftien maal opnieuw moeten spelen alvorens hij slaagde in zijn opzet). HarmoKnight is volgens ons dan ook meer iets voor de fanatieke gamer en niet zozeer voor het jonge doelpubliek. Een level 100% uitspelen zal ook voor menig 4Gamer een behoorlijke test zijn. Als je hier toch in geslaagd bent, heb je ook nog een 'snellere versie' van dat level waarin je je timing en precisie kan tonen.
 
Bij een ritmische muziekgame vormt audio natuurlijk een belangrijk aspect van de game. Dit is bij HarmoKnight dik in orde, want Game Freak heeft een heel aantal leuke deuntjes in de verschillende levels gestoken. Er zijn meerdere werelden met ieder een uniek thema qua looks, maar ook qua geluid. De eerste wereld zal bijvoorbeeld heel wat vrolijke deuntjes bevatten, terwijl een andere wereld dan weer wat rockmuziek weet voor te schotelen. Als kers op de taart zijn er ook bonuslevels die Pokémon-muziekjes bevatten. Voor menig Pokémon-fan is dit natuurlijk een nostalgiebom tot en met.
 

 

 
Grafisch is HarmoKnight een zeer vrolijke en kleurrijke spel, met comic-achtige cutscènes wanneer er bepaalde gebeurtenissen verteld worden. Er wordt gebruik gemaakt van simpele, doch mooi omgeven 3D-levels die met de 3D-functie van de 3DS wat meer diepte krijgen. Ook de personages en vijanden in HarmoKnight bevatten genoeg variatie om niet snel te doen vervelen. Hoewel dit alles niet meteen enorm memorabel zal zijn, is Game Freak er toch in geslaagd om deze digitale ritmegame op visueel vlak aantrekkelijk genoeg te maken.
 
 
 
 

Conclusie

HarmoKnight is ongetwijfeld een een van de betere ritmegames van dit moment, al moet je natuurlijk wel een liefhebber van het genre zijn. Het concept en de gameplay zijn in principe enorm simpel, maar de (perfecte) uitvoering hiervan zal allesbehalve een gemakkelijke klus zijn en dat geeft het spel nu net heel wat charme. Met meer dan 55 gevarieerde levels, leuk verhaal en meerdere moeilijkheidsgraden zullen liefhebbers zich ongetwijfeld heel wat uurtjes kunnen bezig houden met de game.

Positief

  • Simpele, maar toch diepgaande gameplay
  • Aangename deuntjes
  • Uitdagende levels
  • Pokémon-muziek als extra
Score
88/100

Negatief

  • Andere personages wat te weinig gebruikt
Grafisch
84%
Geluid
89%
Fun
89%
Gameplay
92%

HarmoKnight

  • Release: 28/03/2013
  • Ontwikkelaar:
  • Uitgever: Nintendo

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.