4gamers.be

Nano Assault EX

Door Vancha, 31-03-2013 10:45

Virale infectie in Nano Assault EX


Deze generatie hebben we de opkomst van een nieuw soort shooter op console meegemaakt. De twin-stick shooter begon al op Xbox met Geometry Wars, daarna Super Stardust op de PS3 en ook Nintendo kreeg haar portie dankzij Nano Assault Neo. Op de handhelds begint het genre ook stilletjes over te waaien. De 3DS kreeg al het mooi ogende Nano Assault over zich heen, maar voor de makers was het toch nog niet echt perfect. Daarom brengen ze nu de verbeterde versie Nano Assault EX uit op de eShop en het ziet er naar uit dat het nog steeds even briljant is als voorheen.

Nano Assault EX zou eigenlijk enkel goed zijn voor mensen die het origineel niet gespeeld hebben, maar de eerste Nano Assault was helaas nooit officieel in Europa verschenen en dus kunnen we deze game als een mooie aanwinst bezien. Zoals voorgaande games van ontwikkelaar Shin'En speel je de game feitelijk in een menselijk lichaam waar je tal van cellen moet bevrijden van akelige en vreemde virussen. De game bevat drie soorten levels: een bovenaanzicht als een traditionele twin-stick shooter, bossbattles en levels die op een normale 3D shoot'em up gelijken.

Nano Assault EX screenshot

De levels met een bovenaanzicht zijn perfect te spelen in combinatie met de circle pad pro en dit is ook aan te raden wil je de volledige controle hebben over de richting waarin je schiet. Heb je echter geen Circle Pad Pro, dan gebruik je de actieknoppen om te vuren, maar ben je aan de acht richtingen gebonden die deze knoppen met zich meebrengen. In deze levels moet je vaak voorwerpen verzamelen, het uithouden tot de tijd om is of het gespuis tot moes schieten. Vele cellen hebben hun eigen uniek ontwerp, gekoppeld aan virussen die ermee samen gaan. Sommigen achtervolgen je tot de dood, anderen komen uit de grond als wormen en beschieten je en dan zijn er nog die gewoon rondkruipen of zweven en op alles vuren. De bossbattles daarentegen variëren en kunnen van bovenaf gespeeld worden of als een traditionele shoot'em up. Dan heb je naast de normale vijanden nog eens af te rekenen met een groot raar ding waarvoor je alles uit je nanomachine moet halen om het te overleven.

Fans van Star Fox 64 of Lylat Wars zullen blij zijn met de derde soort qua levels in deze game, want net als vroeger spelen ze perfect als die van Nintendo's mascotte. Deze on-rail levels zijn pittiger dan de andere, al zal je geen purist moeten zijn om alsnog het einde te halen. Wel zitten ze vol obstakels, vijanden die langsvliegen of op je schieten. Behendige piloten kunnen misschien het einde van een level halen zonder enige kogel te lossen, maar voor de rest is het toch niet aan te raden. Helaas zijn er buiten punten sprokkelen geen voorwerpen onderweg te verzamelen of alternatieve routes vrij te spelen, maar er zijn gelukkig meer dan genoeg levels in deze vrij lange game om je mee bezig te houden.

Nano Assault EX screenshot

Op de Wii U vielen de graphics al op en kon je zien tot welke kleurtjes het toestel in staat was en ook op de 3DS is Shin'En het toestel meester geworden. Alles draait vlotjes en met alles wat beweegt, op je afkomt en de nodige raketten en lasers die je op je scherm ziet, vraag je je af hoe het hen precies gelukt is om alles draaiende te houden. Schakel je dan nog eens 3D aan, dan komen de wormen quasi uit je scherm gekropen of zou je bang zijn dat projectielen je werkelijk gaan raken. Zo goed werkt het 3D-effect en het gebeurt niet vaak dat je een game zou aanraden precies daarom. Klein minpuntje is wel dat met 3D en tijdens intense gevechten de framerate wat naar beneden kan gaan, maar gezien het schouwspel dat er op je scherm zit, kan dat helaas haast niet anders.

Gedurende de hele story mode krijg je mooie en passende elektro- of technomuziek in je oorschelpen geduwd en dat zijn wel een fijn aantal nummers ook, want de game is vrij lang - met zes tot acht uur voor het verhaal. Daarna speel je nog eens een Boss Rush mode vrij, wat exact inhoudt wat de naam doet vermoeden, en krijg je ook een survivor mode waar je zoveel mogelijk punten moet behalen of het zolang mogelijk moet uithouden in een level naar keuze. Deze score wordt vervolgens geüpload naar online leaderboards waar je kan pronken tussen de sterren of opnieuw kan proberen indien je nog beter wil scoren. Voor €15 is deze game dan ook volgepropt met inhoud en vinden we het al lang niet erg meer dat het originele deel niet naar Europa kwam.

Conclusie

Speel je graag shmup's of twin-stick shooters moet je als de bliksem richting de eShop gaan en deze oppikken. Wat je terug krijgt, is evenveel als een volledige retailgame met tal van gevarieerde levels en graphics die de kracht van de 3DS tonen, maar dan moet je wel tegen een klein framedropje kunnen als je het mooi 3D-effect wil.

Positief

  • Prachtige (3D) beelden en geluid
  • Lange game voor een lage prijs
  • Extra modes
Score
84/100

Negatief

  • Kleine framedrops met 3D
Grafisch
90%
Geluid
82%
Fun
86%
Gameplay
80%

Nano Assault EX

  • Release: 07/03/2013
  • Ontwikkelaar: Shin En
  • Uitgever:

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.