4gamers.be

eShop - Harvest Moon

Door Vancha, 17-04-2013 00:05

Klein boertje in Harvest Moon


Ploegen, oogsten, dieren voederen, het boerenleven is nog nooit zo populair geweest in games dankzij Farmville op Facebook of Farming Simulator uit de winkels. Het kan simplistisch of zo complex als je maar wilt, maar je mag niet vergeten dat dit zoort games al lang bestaan. Op de Game Boy Color had je namelijk al Harvest Moon, een game waar je precies deed als deze moderne iteraties en dit op de draagbare handheld van Nintendo. Meerdere delen zijn er al van Harvest Moon verschenen, maar nu dat het origineel eindelijk op de eShop staat vragen we ons enkel nog af of deze klassieker ook in deze tijd nog de moeite waard is.

Een boerderij runnen, daar hoeft niet direct een complex verhaal achter te zitten en zeker bij de eerste Harvest Moon hebben de makers het vrij eenvoudig gehouden. Als jonge knaap heb je het landgoed van je grootvader gekregen wegens zijn overlijden. Zijn geest leeft echter nog verder en hij wilt dat jij zijn boerderij uitbreidt en zo goed mogelijk onderhoudt. Om de paar weken komt hij eens een kijkje nemen hoever je staat en indien hij tevreden is, krijg je er misschien wel eens iets leuks voor terug.

  

De game start erg traagjes, waarbij jij kiest of je met een jongen of meisje speelt en of je het liefst een hond of kat als huisgenoot hebt. Daarna moet je - vooraleer je voor je gewassen en je planten begint te zorgen - regelen dat het land terug in orde is. Onkruid verwijderen, spullen repareren, … het is in ieder geval geen Farmville waar je zomaar even heel je land volplant. Gelukkig krijg je vanaf het begin wat gereedschap en een klein beetje geld om je vooruit te helpen in het leven van een boer. Wil je echter snel geld verdienen, kun je alvast enkele gnomes iedere dag wat eten geven en in ruil geven zij je paddenstoelen die je kan verkopen om een aardig centje te verdienen. Doe dit iedere dag en je beseft dat je zowaar op een goudmijn woont.

Met het beetje geld waarmee je begint, koop je allereerst gras en enkele zaadjes voor je eerste planten. Dieren kunnen nog te duur zijn, want ze moeten ook eten krijgen en daar heb je in het begin de middelen nog niet voor. Eenmaal dat de zaadjes ontpoppen tot iets dat verkocht kan worden, kun je in een stramien geraken om je boerderij omhoog te krikken qua planten en groenten die je kweekt. Aardig wat tijd kruipt alleen hier al in, dus het zal niet voor iedereen meer weggelegd zijn om deze cyclus te overleven zonder het op te geven. Kom je deze fase door, dan heb je gelukkig al wat meer variatie aan opdrachten om je mee bezig te houden.

  

Helaas blijven de keuzes tot op een zekere hoogte nog steeds beperkt. Je hebt maar twee gewassen per seizoen die je kan kweken en met kippen en koeien zijn de voornaamste diersoorten ook zowat genoemd. Veel dagen zul je meemaken dat je opstaat, je planten water geeft en even naar de dieren kijkt, om dan weer in je bed te kruipen in afwachting van de volgende dag. Mogelijkheden tot trouwen of een dorpje of stadje bezoeken zijn in deze game nog niet aanwezig, vandaar dat je wel kan inzien dat de originele Harvest Moon voor sommigen als erg gedateerd kan overkomen.

Een oude game als deze zouden velen nog afkraken voor de graphics, maar visueel blijft de game ook nog vandaag erg prettig om een langdurige tijd te bekijken. De geluiden zijn natuurlijk maar gewoontjes, maar ook deze zijn zeker niet irritant of archaïsch te noemen. Buiten voor de boerderij zorgen zal je af en toe wel nog eens bezoek kunnen krijgen van een vriend of vriendin of moet je eens op zoek gaan naar een verloren gelopen dier. Daarmee zul je het dan ook moeten stellen, wil je nog eens genieten van een klassieke Harvest Moon.

Conclusie

Harvest Moon zal voor sommigen veel te gedateerd of traag aanvoelen, zeker om je nog lang mee bezig te houden. Dan zwijgen we nog over het gebrek aan planten, gewassen of dieren. Soms is simpel ook vermakelijk en wie een goedkope farming sim zoekt, kan nog steeds deze klassieker overwegen.

Positief

  • Audiovisueel nog steeds aangenaam
  • Simpel om te leren
Score
58/100

Negatief

  • Weinig variatie planten en dieren
  • Komt nogal traag op gang
  • Niet veel te doen buiten boeren
Grafisch
76%
Geluid
68%
Fun
60%
Gameplay
54%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.