4gamers.be

Donkey Kong Country Returns 3D

Door Phazon, 29-05-2013 00:02

In 3D afgaan in Donkey Kong Counry Returns 3D


Retro Studios blies eind 2010 de Donkey Kong Country-serie nieuw leven in met de Wii-game Donkey Kong Country Returns. De game bleek een schot in de roos te zijn en ook papfles keurde het spel goed, getuige zijn uitgebreide review. Een dikke twee jaar later duikt diezelfde game wederom op, zij het ditmaal voor de 3DS, overgoten met een 3D-laagje en wat extra content. Wij gingen voor jullie na of het nog steeds de moeite is om de game te spelen en of eerdere bezitters het spel nogmaals zouden moeten aanschafffen.

Wat begon als een experiment, draaide uiteindelijk uit tot een volledige 3DS-remake. Monster Games, eerder verantwoordelijk voor de 3DS-launchgame Pilotwings Resort, was namelijk benieuwd of men Donkey Kong Country Returns ook aan de praat zou krijgen op de 3DS. De orginele ontwikkelaar, Retro Studios, liet hen alvast verstaan dat dit allesbehalve een gemakkelijke klus zou zijn. Toch is men blijkbaar in de opzet geslaagd, want buiten een halvering van de framerate ziet Donkey Kong Country Returns 3D er nagenoeg hetzelfde uit. Natuurlijk hebben we nu ook nog een extra 3D-effect, maar hierover later meer.
 
Donkey Kong Country Returns screenshot
 
Qua verhaal en opzet houdt deze Country-game het weer enorm eenvoudig. De bananen van Donkey en Diddy Kong worden nog maar eens gestolen en het is jouw taak om deze terug te krijgen. Opvallend is wel dat ditmaal niet voor de klassieke vijand uit het SNES-tijdperk, de Kremlings, gekozen is. De vijandige en hypnotiserende Tiki zijn deze keer de schuldigen. Zij kunnen namelijk alle dieren, behalve onze helden, hypnotiseren tot wezens die plots vijandig worden. In hun jacht op de bananen zullen Donkey en Diddy Kong dus niet enkel talloze hindernissen moeten overwinnen, maar daarnaast zullen deze vijanden regelmatig het leven van onze twee apen zuur proberen te maken.
 
De gameplay in het spel ligt perfect in het verlengde van de oudere Country-games, alleen is nu alles in een veel moderner jasje gestoken. Donkey Kong zal heel wat moeten springen, slaan, lianen gebruiken, neushoorns berijden, zich laten katapulteren door heel wat tonnetjes en rollen om de levels te voltooien. In tegenstelling tot de Wii-versie, waar je regelmatig met de Wiimote mocht waggelen om bijvoorbeeld op de grond te slaan, zal je op de 3DS gebruik maken van knoppen om al deze acties uit te voeren. Dit alles wordt van voldoende afwisseling voorzien zodat elk level wel uniek genoeg aanvoelt om te verkennen en uit te spelen. Daarnaast heeft iedere wereld traditioneel zijn eigen thema en het moet gezegd worden dat er naar het einde van de game toe een aantal enorm uitdagende en fantastische levels voorgeschoteld worden. Echter wil dit niet zeggen dat het begin saai is of aanvoelt. Vanaf de eerste level zitten zowel de gameplay, sfeer als fun er los op.
 
Donkey Kong Country Returns screenshot Donkey Kong Country Returns screenshot
 
Op de Wii kon je met twee spelers genieten van pure fun en chaos doordat twee spelers als Donkey Kong en Diddy Kong levels doorkruisten. Op een 3DS zou zoiets op het eerste zicht niet meteen gaan, maar voor zij die deze mogelijkheid wensen, is de co-op nog steeds aanwezig. Dit zal dan wel via een lokale, draadloze verbinding moeten gaan met een 3DS-bezitter in de buurt. Als dit voor je mogelijk is, raden we je zeker aan om het spel eens in co-op te spelen. De uitdagende levels worden plots nog eens flink uitdagender, daar je beiden zal moeten oppassen voor de vele gevaren en hindernissen die je onderweg moet trotseren. Het is soms mogelijk om de andere speler terug tot leven te wekken wanneer deze dood gaat, maar kijk goed uit dat je zelf niet de dieperik in stort tijdens je reddingspoging, want dat zal ongetwijfeld tot heel wat gevloek leiden.
 
Donkey Kong Country Returns lijkt dan ook een game te zijn voor zij die het origneel op de Wii gemist hebben, maar voor de echte fans is deze titel misschien ook nog de moeite waard. Er zit namelijk wat extra content in het spel in de vorm van een nieuwe mode en extra levels. De nieuwe 'new mode' is vooral voor nieuwkomers een welgekomen aanvulling en zorgt er voor dat zowel Donkey Kong als Diddy Kong ieder een extra hartje krijgen, waardoor het spel iets gemakkelijker en toegankelijker wordt voor iedereen. Maak je echter geen zorgen, want de orignele modus is nog steeds intact gebleven. De new mode is er vooral om iedereen een kans te geven om aan de slag te gaan met deze geweldige platformer.
 
Echte extra content vinden we in de nieuwe, negende wereld die toegevoegd werd. Deze wereld bestaat uit acht spiksplinternieuwe levels levels en ieder level bevat het thema van een van de acht voorgaande werelden. In totaal zullen deze negen werelden en meer dan 70 levels je toch een dikke tien uurtjes zoet houden, zeker omdat het spel een enorme uitdaging kan zijn voor velen onder ons. Zelfs na die tien uurtjes zal je bijlange niet alle extra collectibles in de levels verzameld hebben.
 
Donkey Kong Country Returns screenshot Donkey Kong Country Returns screenshot
 
We wisten jullie reeds te vertellen dat Donkey Kong Country Returns 3D nagenoeg hetzelfde is als diens Wii-origineel. De framerate is echter gedaald van 60 naar een stabiele 30 fps, maar de meesten zullen hier zich niet al te veel van merken. Voor de rest weten fans wat ze zoal van een Donkey Kong Country-game kunnen verwachten. Afwisselende werelden, vrolijke kleuren, grappige vijanden en gedetailleerde levels die uit meerdere lagen bestaan. Dat laatste wordt ditmaal echt duidelijk dankzij het 3D-effect van de 3DS, want we konden op bepaalde momenten meer dan tien lagen in de game bespeuren.
 
Het 3D-effect geeft elk '2D-level' een echte derde dimensie (het is pas dan dat je ziet hoe gedetailleerd alles is) en geeft de hele omgeving zo heel wat volume. Aangezien je regelmatig ook eens naar de achtergrond geschoten wordt om wat optionele zaken te voltooien, kan het 3D-effect ook een mooi voordeel bieden. Het 3D is bijlange geen noodzakelijke vereiste voor de gameplay, maar biedt - wat de algeme sfeer betreft - toch een heel sterke meerwaarde aan Donkey Kong Country Returns 3D. De soundtrack van de game is ook best te pruimen en ondersteunt het spel prima, al vonden we het net iets te vertrouwd om te spreken van echt memorabele of klassieke deuntjes. Op dat vlak stelt Donkey Kong Country Returns ons toch wel wat teleur.
 

Conclusie

Ook twee jaar na datum blijft Donkey Kong Country Returns 3D een heel toffe, sfeervolle, afwisselende en sterke platformer. Deze 3D-versie kan je dan ook zien als de beste versie ervan, al was het maar omdat de draagbaarheid en extra content twee goede toevoegingen zijn. Zij die het spel reeds op de Wii hebben, kunnen best eens goed nadenken over het feit of de acht nieuwe levels genoeg zijn om het spel wederom aan te schaffen. Voor zij die het spel nog nooit hebben gekocht (het is vooral voor deze doelgroep waarop we ons cijfers baseren) en op zoek zijn naar een portie Donkey Kong of een prachtige platformer, hebben we maar een boodschap: speel Donkey Kong Country Returns 3D en geniet van een stevige dosis uitdagend platformen.

Positief

  • Uidagend, maar ook toegankelijker
  • Variatie in levels en gameplay
  • 3D-effect
  • Co-op
Score
88/100

Negatief

  • Soundtrack niet echt denderend
  • Niet echt voor bezitters van het Wii-origineel
Grafisch
88%
Geluid
80%
Fun
90%
Gameplay
91%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.