4gamers.be

Inazuma Eleven 3: Lightning Bolt & Bomb Blast

Door Vancha, 09-10-2013 00:06

Speciaal voetbal in Inazuma Eleven 3: Lightning Bolt & Bomb Blast


Het is september en voor vele gamers onder ons zal het dus terug een voetbalmaandje worden met FIFA of PES om naar uit te kijken. Buiten deze twee games is er niet echt iets met voetbal dat direct opvalt, maar in Japan weten ze wel beter. De voetbal-rpg is daar immers zo populair dat er jaarlijks nieuwe games uitkomen van de hand van Level 5. Het Westen zit natuurlijk hopeloos achterop met deze Inazuma Eleven franchise, maar Europa begint de reeks nu gelukkig ook te ontdekken. Inazuma Eleven 3 is alweer even uitgekomen in Japan voor de originele DS, maar wij mogen de iets geüpdatete versie spelen op de 3DS.

Wie deze reeks niet kent moet om te beginnen weten dat men ook gebruik maakt van het Pokémon-concept van twee gelijktijdige releases met lichte verschillen. In deze twee edities, Bomber Blast en Lightning Bolt, speel je als voetballer Mark Evans en moet je een heel team samenstellen om deel te nemen aan het wereldkampioenschap. In de vorige games heeft zijn team al nationaal gewonnen, maar nu staan er dus terug nieuwe uitdagingen voor de deur. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld en wie er uiteindelijk in jouw team meestrijdt ligt in jouw handen.

Inazuma Eleven 3 screenshot Inazuma Eleven 3 screenshot

Gewoon maar een rpg maken over echte spelers en echt voetbal is niet echt aan ontwikkelaar Level 5 besteed. Daarom zul je ook geen "normaal" voetbal spelen zoals in FIFA het geval is. Met magische krachten die de spelers bezitten krijg je om de zoveel tijd iets fenomenaals te zien zoals een knaller die een vlammende eenhoorn uit je schoen doet schieten en de bal met een enorme snelheid richting doel pegelt met als tegenreactie een keeper die een gigantische handschoen te voorschijn tovert om het schot te stoppen. Ook in het verhaal zul je na een tijdje vreemde dingen tegenkomen, zoals een boel slechteriken met demonische krachten die je dan mores moet leren in een voetbalmatch.

De wedstrijden zelf zijn vrij strategisch. Je bestuurt alle personages zelf en bepaalt via het touchscreen wat er allemaal moet gebeuren: spelers verplaatsen door lijnen te trekken, een bal passen door in de richting van je medespelers te tikken of schieten op het doel. Daarna komt alles in beweging en zal alles in actie zijn totdat je onderbroken wordt door de tegenstander. Als een van jouw spelers en een tegenspeler elkaar tegenkomen komt er een soort duel waarin je kan kiezen om hem voorzichtig of agressief te ontwijken of juist de tegenstander zelf te gaan tackelen om met de bal aan de haal te gaan. De uitkomst van deze duels wordt in grote mate bepaald door de stats van de spelers, samen met wat willekeur die onder andere komt van de scheidsrechter die af en toe een fout fluit in het voor- of nadeel.

Inazuma Eleven 3 screenshot Inazuma Eleven 3 screenshot

De meeste "gevechten" spelen zich in vier-tegen-vier matches af. Dit zijn random gevechten die je op straat tegenkomt, ook alweer vergelijkbaar met wat we van Pokémon gewend zijn. Als je de uitdaging (bijvoorbeeld om als eerste te scoren) wint kunnen al je teamgenoten ervaring opdoen en in level stijgen, zodat naast algemene statistieken ook nieuwe trappen of verdedigingstechnieken kunnen bijgeleerd worden. De grotere matches zijn dan weer elf-tegen-elf zoals het normale voetbal. Deze duren natuurlijk een pak langer en vergen meer strategie om te winnen, maar je komt ze dan ook enkel in de kampioenschappen of bij speciale gelegenheden tegen. Na de gevechten kan het wel eens handig zijn om je fitheid en tactische punten (die je nodig hebt voor speciale technieken) terug op te krikken met items die je her en der vindt en koopt.

Net zoals een echte voetbalmatch zijn de gevechten aanstekelijk en ingenieus. De gameplay zit goed in elkaar en na enkele matches heb je wel van alles door hoe het moet. Wat het verhaal betreft kun je makkelijk tientallen uren bezig zijn. Helaas zijn de eerste uurtjes wel wat aan de trage kant en ook de zijmissies zijn niet altijd van de leukste. Eenmaal volledig ingeburgerd zul je echter wel enkele erg leuke gevechten tegenkomen en de nieuwe speciale aanvallen leveren doorgaans prachtige tussenfilmpjes op die niet zouden misstaan in de gelijknamige anime. Het introfilmpje alleen al vraagt gewoon om het spel ten volle uit te spelen en meer te zien te krijgen van wat de spelers allemaal in hun mars hebben.

Inazuma Eleven 3 screenshot Inazuma Eleven 3 screenshot

In Japan is deze game al een tijdje uit, maar daar had de maker ervoor gekozen om het als een trilogie uit te brengen voor de prijs van één game. Wij moeten het helaas stellen met enkel deeltje drie, wat natuurlijk een groot gemis is als je nog niet eerder deze games gespeeld hebt. Grafisch is de update van DS naar 3DS niet echt enorm te noemen en kun je duidelijk zien dat Inazuma Eleven 3 niet de volledige kracht van de hardware vraagt. Streetpass en Spotpass zijn wel in de game geïntegreerd en ook kun je tegen andere spelers matches spelen via een link-modus, wat je wel zou verwachten van een voetalgame natuurlijk. Al bij al krijg je voor het geld dat je neerlegt nog steeds een degelijke RPG voor je, zij het wel kleiner dan wat de Japanners voor hetzelfde geld hebben.

Inazuma Eleven 3: Bomb Blast [gespeeld door Goofus] - verschillen + tweede opinie

Zoals hierboven al aangegeven volgt Level 5 voor Inazuma Eleven hetzelfde principe als Pokémon: elke game kent twee gelijktijdige releases die licht verschillen. We onderwierpen naast de Lightning Bolt editie ook de Bomb Blast uitgave aan een uitvoerige test. De verschillen tussen beide versies zijn eerder subtiel: in de verhaalmodus zijn de hoofdrolspelers allemaal dezelfde, maar ligt de focus op een ander rivaliserend team. Dat betekent ook dat je in de twee games andere spelers kunt recruteren in je team. Die hards zullen ongetwijfeld de stats van beide teams goed onder de loep nemen vooraleer een keuze te maken, maar wie minder affiniteit heeft met de reeks kunnen we niet echt een van beide games aanraden.

Inazuma Eleven 3 screenshot

Inazuma Eleven 3 komt zoals Vancha schreef vrij traag op gang. Als voetballiefhebber is het spelen van een fantasy-versie op zich wel een aangename ervaring. De special moves zijn gevarieerd en erg mooi in beeld gebracht. Wat enigszins stoorde is dat de namen van de spelers in de Europese versie allemaal geregionaliseerd zijn (je speelt met spelers als Stonewall, Swift, Kane en LaChance), maar dat je wel als het Japanse nationale jeugdelftal moet spelen. Op dat vlak was het ons inziens beter dat men ofwel de Japanse namen zou hebben behouden, ofwel ook de verhaallijn geregionaliseerd had naar het Britse of het Franse team. Het verhaal op zich is vrij lang uitgesponnen en de intermezzo's tussen de kampioenschapsmatchen kunnen vrij snel repetitief gaan aanvoelen als je niet helemaal opgaat in het spelletje, wat ook alweer een vergelijkingspunt is met Pokémon. Alleen wie niet kan wachten op de release van X & Y of wie meer graten ziet in een voetbal rpg dan in een monsters rpg zou deze Inazuma Eleven 3 moeten binnenhalen, de rest telt beter nog even af totdat Pokémon X & Y in de rekken liggen.

 

Conclusie

De Westerse release van Inazuma Eleven 3 is niet de beste ooit. Wij krijgen minder voor hetzelfde geld, het verhaal komt ietwat traag op gang en als port van de originele DS zie je wel dat het allemaal mooier kon. Toch zullen fans van de reeks zich terug uren kunnen amuseren met een verhaal dat zich nu op wereldvlak afspeelt en zijn de tussenfilmpjes gewoon prachtig afgewerkt. De beginners kunnen misschien toch even afwachten en zien wat die andere grote RPG te bieden brengt.

Positief

  • Leuke gameplay
  • Makkelijk te leren
  • Tussenfilmpjes
Score
74/100

Negatief

  • Slechts één game, Japan krijgt er drie
  • Grafisch duidelijk een port van de DS-versie
  • Komt traag op gang
Grafisch
72%
Geluid
74%
Fun
72%
Gameplay
78%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.