4gamers.be

Batman Arkham Origins: Blackgate

Door Phazon, 07-11-2013 00:00

Klein maar fijn in Batman Arkham Origins: Blackgate

[Gespeeld op 3DS - Door Kimme]


In het 2,5D-spel Batman: Arkham Origins Blackgate voor de Nintendo 3DS speel je als rebelse superheld Batman waarbij het verhaal zich deze keer afspeelt in de bekende Blackgate-gevangenis. Het verhaal is eigenlijk een vervolg op de tegelijkertijd verschenen titel Batman Arkham Origins. Je dient je echter niet blind te staren op het feit dat beide games op dezelfde datum zijn uitgebracht en in dezelfde soort spelwereld plaatsvinden. Blackgate is een totaal andere soort game. Je kan er zeker van zijn dat je in Blackgate op zijn minst meer zal moeten platformen en puzzelen. Kan dit vervolg op zijn grotere broer ons wel voldoende bekoren?

Spelers die al bekend zijn met de “Arkham”-franchise zullen zeker en vast ontdekken dat de verschillende controls en acties in de game op dezelfde manier worden uitgevoerd in Batman: Arkham Origins Blackgate. Alle bewegingen en acties zijn wel op een eenvoudigere manier samengesteld, iets minder dynamisch dan bij de grotere broers. De visuele stijl kan men gerust omschrijven als 2.5D wat wil zeggen dat de graphics en camera standpunten je het gevoel van 3D geven in een 2D platformwereld. Dit alles maakt de gevechten eenduidiger qua mogelijkheden, maar er zit nog voldoende uitdaging in. Je hebt door het side-scrolling-effect enkel de mogelijkheden om je links of rechts te verplaatsen met een simpele aanvalsbeweging of counterattack tot gevolg, maar het werkt wel.

Batman Arkham Origins Blackgate screenshot Batman Arkham Origins Blackgate screenshot

Blackgate spitst zich in hoofdzaak niet toe op het vechtgedeelte. Spelers die een pure vechtgame verwachten zullen dus bedrogen uitkomen. Blackgate is ontwikkeld door Armature Studios, een ontwikkelaar die de fans zeker en vast zullen kennen vanwege de Metroid-games in diens portfolio. Zoals in de bekende Metroid-games zal men zich in deze game ook een weg moeten banen in een web van lineaire gangen. Het verzamelen van nieuwe items en het openen van vergrendelde deuren zal je toelaten om dieper en dieper te gaan tot in de donkere gedrochten van de Blackgate-gevangenis.

Voorts zal je enkele optionele sidequests kunnen spelen. Deze missies staan los van het ietwat repetitieve hoofdverhaal en bestaan voornamelijk uit het gebruik van de Detective Mode om een aantal verborgen zaken op te lossen. Het is vooral een makkelijke zoektocht naar deze onopgeloste mysteries, want echt uitdagend is dit deeltje niet. Je zal vooral experience points krijgen als beloning na het vervolmaken van deze sidequests. Een echte meerwaarde voor het spel in zijn geheel kunnen we dit echter niet noemen. Aangezien “Batman: Arkham Origins Blackgate” vrij lineair verloopt, is er sprake van een lage herspeelbaarheid. Die-hard gamers die echter graag alles verzamelen zullen wel nog even zoet zijn met het spel, alleen al bijvoorbeeld om de grote collectie Batsuits te vinden.

Het verhaal in Batman: Arkham Origins Blackgate springt drie maanden verder na de gebeurtenissen in Arkham Origins. Batman zal in eerste instantie zijn vriendinnetje Catwoman ontmoeten op één van de talrijk aanwezige gebouwen waar hij haar zal informeren om dringend de Blackgate-gevangenis te bezoeken. Een enorme explosie zorgt er immers voor dat de politie alle hulp kan gebruiken om Bane, The Penguin en Joker (aangevuld met hun achterban) weer tot de orde te roepen. Niet echt diepgaand of zwaarmoedig dus qua verhaal.

Batman Arkham Origins Blackgate screenshot Batman Arkham Origins Blackgate screenshot

In de loop van het spel zal Batman zich kunnen verplaatsen tussen de drie verschillende delen in Blackgate Prison, namelijk het administratieve gedeelte, de fabriek en de celblokken. Batman zal in deze drie gebieden vaardigheden aanleren om zijn vijanden op een vlotte manier te kunnen verslaan. Catwoman neemt, zoals in de vorige Arkham-games, haar rol als Batmans gids en vertrouwenspartner op zich. 

Grafisch gezien heeft men geprobeerd om de speler het gevoel te geven dat ook in “Arkham Origins” overheerst. Logischerwijze zijn de grafische mogelijkheden op de Nintendo 3DS van een toch wel lagere kwaliteit dan van zijn grotere broer “Origins”, maar de donkere lugubere sfeer wordt goed weergegeven. Dat zie je aan de grauwe luchten, grijze kledij, donkere gebouwen en meer.

Wanneer het camerastandpunt ver staat, vallen de graphics vrij goed mee. Het is pas wanneer men tijdens een gevecht automatisch gaat inzoomen dat men duidelijk zal merken dat de textures een meer pixelachtig blokjespatroon zullen vormen, al valt het - zoals eerder gezegd - dus best goed mee. Enkel op basis van een aantal roterende cameraposities zal je de indruk krijgen dat je in een 3D-omgeving zit.. De cutscènes, ten slotte, zijn zeker leuk te noemen, aangezien deze je onderdompelen in een ouderwetse comic-stijl.

Batman Arkham Origins Blackgate screenshot Batman Arkham Origins Blackgate screenshot

Op gebied van de muziek en het stemmenwerk hoeven we alvast niet te klagen. De professionele cast die in “Batman Arkham Origins” het stemmenwerk op zich nam, vinden we nu ook terug in Blackgate. Roger Craig Smith speelt als onze held Batman, Grey DeLisle spint als Catwoman en Troy Baker speelt de sluwe en moordzuchtige Joker. Tot slot neemt componist Christopher Drake het muziekrepertoire voor zijn rekening. We moeten toegeven dat hier een zeer sterke soundtrack wordt neergezet die nauw aansluit bij het ganse Blackgate-verhaal.

Conclusie

Batman: Arkham Origins Blackgate probeert het verhaal van Arkham Origins op een goede manier te vervolgen wat volgens ons maar deels is gelukt. Daarentegen zullen de echte Batman-liefhebbers met de ietwat mindere verhaallijn alvast weinig problemen hebben. Het platform- en puzzelgedeelte heeft ons talrijke uurtjes vermaakt, al had dit wel wat uitdagender gemogen en iets minder lineair. Voorts zijn we uitermate te spreken over de professionele voice cast die een dijk van een prestatie heeft neergezet. Blackgate krijgt van ons zeker en vast geen onvoldoende, maar het had allemaal net dat tikkeltje extra kunnen krijgen

Positief

  • Uitmuntend stemmenwerk en muziek
  • Platformen en puzzelen
Score
71/100

Negatief

  • Middelmatige verhaallijn
  • Lineaire gameplay
Grafisch
72%
Geluid
85%
Fun
65%
Gameplay
71%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.