4gamers.be

Lego Star Wars III: The Clone Wars

Door Phazon, 09-05-2011 15:20

[Door BT. Solid]

Iedereen heeft ergens in zijn leven wel met Lego gespeeld. Was het niet met de grote Duplo-blokken in onze kleutertijd, dan bouwden we wel hele steden of (in mijn geval) labo's in onze jonge tienerjaren. En sinds onze interesses meer richting videogames gingen, speelden we nog altijd lekker verder met Lego, maar dan virtueel.

We hebben Star Wars al eerder in de Lego-wereld mogen ervaren. De combinatie van niets zeggende maar toch charismatische personages en een goede afwisseling van puzzels, muntjes verzamelen en actie in een tot leven gekomen blokjeswereld heeft het altijd goed gedaan op de consoles bij zowel jong als oud. Dankzij de Lego-formule komen ze er altijd mee weg concepten in een lichter jasje te steken, zoals ze al bewezen hebben met onder meer Indiana Jones, Batman en Harry Potter. Er zit altijd een ton content in deze games onder de vorm van vrij te spelen personages, extra's, bonussen en je kan elk level doorspelen met een team characters naar keuze zodat je alle verstopte bonus items kan vinden. Natuurlijk zit ook de mogelijkheid om je eigen Lego-personage te bouwen erin.

The Clone Wars bestaat uit een dertiental werelden, ieder onderverdeeld in drie acts. De makers hebben de belangrijkste en leukste afleveringen van de eerste twee seizoenen van de gelijknamige animatieserie genomen en daar levels van gemaakt. Spelers die bekend zijn met de serie zullen iets beter weten waar het over gaat, aangezien alle Lego-personages niet spreken. Sommige missies zal je sneller voltooien dan andere en met de vliegmissies die er in zitten is er genoeg variatie om je aandacht erbij te houden. Er zijn verschillende personages met elk hun eigen vaardigheden. Jedi's kunnen objecten manipuleren met behulp van de force, terwijl clone soldaten zich kunnen optrekken aan een haak of explosieven kunnen ontsteken. Je zal merken dat je niet alle personages van in het begin tot je beschikking hebt om alle zaken te verzamelen. Dat komt omdat je na het uitspelen van een level dit nog eens in 'free jedi mode' kunt spelen, waarbij je dan zelf een team van acht man kunt samenstellen om op schattenjacht te gaan.

Jammer genoeg merk je wel dat het spel precies gemaakt is voor de kleinste kinderen. Je zal zien dat er weinig uitdaging aan is om een missie tot een goed einde te brengen. De actie is leuk en de droids maken nog altijd geen kans tegen een lightsaber zwierende Jedi, dus je zal niet veel moeite hebben om ze op te ruimen. Speel je met een laser schietend personages dan zal je wat vaker het loodje leggen, wat buiten een verlies van een paar muntjes niet veel invloed heeft, je bent namelijk van Lego gemaakt hè.

De puzzels worden zo goed als helemaal voor je opgelost. Als je op een bepaald punt een bepaald personage moet gebruiken zal dat personage oplichten op je onderste scherm. Kom je in de buurt van een puzzel dan begint R2-D2 van zijn tak te maken dat hij de oplossing heeft, en om er zeker van te zijn dat je niet verloren loopt in de in principe 'recht op recht' lopende levels wordt de weg aangegeven met muntjes. Allemaal redelijk simpel dus, maar dat maakt de game er niet noodzakelijk minder leuk op.

De missies waarin je moet vliegen zijn totaal anders. Deze zijn iets spannender en door met name het 3D-effect zijn ze echt vet om te spelen. Wat er echt ontbreekt, is een save functie. De game slaat automatisch op na het voltooien van een level, maar tussen de acts kan dit niet. Nu, als je toch plots moet stoppen met spelen, voor wat dan ook, kan je nog altijd je 3DS gewoon dichtklappen zodat deze in 'standby' modus komt te staan, en dan later weer gewoon verder spelen van waar je was gestopt.

Multiplayer zit er niet in de 3DS-versie. De levels lenen zich er ook niet toe, er zijn bijvoorbeeld geen puzzels die je met meerdere personages tegelijk moet oplossen zoals op de consoles, en er verschijnen ook een stuk minder vijanden. Wel wordt er gebruik gemaakt van de Street Pass. Als je met je 3DS in standby mode een andere 3DS passeert waar ook de Lego Star Wars-software op staat, dan verdien je in-game een heleboel muntjes. Ook zijn er een aantal karakters die je enkel kunt vrijspelen met 'Play Coins', dat zijn die muntjes die je verdient als je met je 3DS gaat stappen. Het lijkt er zomaar bijgestopt om toch maar gebruik te maken van de functie. Het is een miniem klein stukje van de gehele game en voegt zo goed als niets toe aan de spelervaring. Storen doet het niet, maar echt warm wordt je er ook niet van.

Hoe het er allemaal uitziet op een scherm dat toch wel een pak kleiner is dan de gemiddelde HD-televisie in de woonkamer willen jullie wel weten hè. Nu is het wel bekend dat de Lego-games geen grafische hoogstandjes zijn, maar ze zagen er altijd goed uit met hun cartoony Lego looks. De 3DS-versie is grafisch wel beter ten opzichte van de laatste Lego game op de DS. Het lijkt alsof je echt naar de wereld waar het zich allemaal in afspeelt aan het kijken bent. De cutscenes zijn vooral vet om naar te kijken en af en toe zul je merken dat je wegduikt voor een aankomend schip tijdens de vliegmissies. Het 3D-effect komt dus zeker goed tot zijn recht in deze game, en de schattige poppetjes lenen zich er perfect toe, alles ziet er nog meer 'Legoër' uit. Het geweld op het beeldscherm is ook nooit te overdreven of te veel waardoor het niet zo belastend voor de ogen is. Over het geluid is niet veel te klagen: lightsabers, lasers, de gigantische ruimteschepen, alles klinkt zoals je het verwacht en gewoon bent van de vorige games en films. Het rinkelend geluid van je verzamelde muntjes doet je nog steeds glimlachen.

Conclusie

Lego Star Wars is zeker aan te raden als eerste 3DS-game. Je moet er wel voor zijn natuurlijk. Het 3D-effect wordt goed gebruikt en de levels zijn zo ontworpen dat het goed tot zijn recht komt. De hoeveelheid content en replay-waarde compenseren de gemakkelijkheid wel een beetje, en gelukkig komt er net als je denkt dat je je gaat vervelen een vliegmissie om je er terug helemaal in te zuigen.

Positief

  • Goed 3D-effect
  • Veel content en hoge replay-waarde
  • Variatie in missies
Score
72/100

Negatief

  • Geen uitdaging
  • Geen save-mogelijkheid tussen de acts
Grafisch
71%
Geluid
71%
Fun
75%
Gameplay
73%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.