4gamers.be

Steel Diver

Door Vancha, 10-05-2011 13:00

Steel Diver was oorspronkelijk gemaakt als tech demo voor de originele Nintendo DS. Het moest de functies van het touchscreen ten volle benutten en de mensen overtuigen dat het wel degelijk de toekomst was. Dit keer hebben de ontwikkelaars echter besloten om Steel Diver een volwaardige kans te geven bij de massa. Maar zal het kunnen opboksen tegen de andere grote titels, of zal het kopje onder gaan richting de dieperik?

Meer dan alleen schieten

Wie Steel Diver voor het eerst opstart of bekijkt, ziet een duikboot die raketjes kan afschieten. Leuk, een shoot-em-up, maar naast het schietgedeelte komt er toch wel meer bij te kijken. Steel Diver is zowel een simulator, een shoot-em-up als een strategie game. Je duikboot wordt volledig bestuurd via het touchscreen en mensen die met de game bezig zijn zullen voortdurend moeten opletten en bijsturen voor aankomende torpedo’s, bochten of ander gespuis.

De game is onderverdeeld in missies en bij de start kun je iedere keer een duikboot uitkiezen waar je mee op pad wilt. Je hebt een kleine, wendbare duikboot, maar er zijn ook grotere die tegen meer stootjes kunnen, maar die dan weer moeten inboeten qua draaisnelheid. Iedere duikboot kan vooruit, achteruit, naar boven en naar beneden bewegen, maar enkel de grotere hebben ook een extra stuurtje om de balans van de duikboot te verleggen en om zo makkelijker een torpedo af te vuren of je klaar te maken voor een bocht of obstakel.

Het hoofdverhaal is zeer klein en kan makkelijk over het hoofd gezien worden na een missie of twee. Het komt erop neer dat je een lid bent van de Steel Divers, een geheime onderzeese vloot die de vuile werkjes opknapt en vijanden onschadelijk maakt. De eerste paar levels zul je kunnen wennen aan het besturen van je duikboot en het afvuren van je torpedo’s, maar het zijn vooral de latere missies waar je echt op alles zult moeten letten om die vijand uit te schakelen, terwijl je een bocht pakt en de obstakels ontwijkt. Een hele klus.

En draaien maar!

Na het beëindigen van iedere missie kom je in een periscoopmodus terecht waarin je het moet opnemen tegen vijandelijke schepen boven water. Om de periscoop te draaien, moet je ofwel via het touchscreen werken om de vijand te zoeken of je kan lekker de bewegingssensor van de 3DS gebruiken om de vijanden op te sporen. Doe je dit op een openbare plaats, zullen de mensen wel eens vreemd kunnen opkijken als ze iemand zien ronddraaien tijdens een spelletje. De ideale manier om dit te spelen was het touchscreen gebruiken tot de vijand in zicht was, om dan het fijne richting over te laten aan de bewegingssensor.

Na het uitspelen van deze mini-games kun je stickers verdienen om op je boot te plakken. Deze stickers geven stuk voor stuk een kleine bonus aan je boot, zoals minder schade van torpedo’s, meer snelheid of meer wendbaarheid. Het zijn maar kleine extra’s en je kan maar één sticker per keer plaatsen, maar bij sommige missies kan het toch een mooi pluspunt bieden tegen de vijandelijke projectielen of de vele bochten.

Het mocht wel wat meer zijn.

Al kom je in moeilijke situaties terecht, toch is de hoofdbrok van Steel Diver snel afgerond. Na nog geen twee uurtjes heb je alle missies afgerond en moet je het houden bij time trials of de periscoop mini-game. Zelfs als je terugkeert om iedere missie met alle duikboten uit te spelen, ben je maar een uurtje of twee extra bezig. De baasgevechten zijn wel leuk om meerdere malen te herdoen. Torpedo’s ontwijken en afwachten tot de vijand zijn zwakke plek toont brengt intense gevechten met zich mee, maar ook daar zijn er helaas veel te weinig van.

Doorheen de game kom je langs verschillende plaatsen zoals piratenschepen, vulkanische zones of grote koralen. Je kan duidelijk zien dat de ontwikkelaars geprobeerd hebben om een zo variërend mogelijk totaalpakket te bieden, maar spijtig genoeg zijn de zones zelf maar vrij kaal en kan je in ieder level wel dingen tegenkomen die je reeds gezien hebt. Met 3D aan zie je wel wat meer diepte en kan je in de mini-game goed de projectielen zien afkomen, maar het laat toch geen indrukwekkende taferelen zien en dus kun je evengoed in 2D spelen om de batterij wat te sparen.

Naast Mission Mode en de Periscoop mini-game is er ook nog een strategiegame te spelen met een vriend of tegen de computer. Dit veldgebaseerd spelletje ziet er wat uit als zeeslag, maar zit toch vernuftig in elkaar. Je kan je duikboot of gewone schepen verzetten en je moet vijandelijke schepen lokaliseren via je duikboot om ze vervolgens af te maken. Deze mini-game kun je ook via downloadplay aan een vriend geven die geen Steel Diver in zijn bezit heeft, maar meer dan één- à tweemaal zul je het wellicht niet opstarten.

Conclusie

Steel Diver laat een vrij wrang gevoel achter. De gameplay zit goed in elkaar en de intense gevechten die je met je duikboot meemaakt laat je snakken naar meer, maar het is dan net dat waar het allemaal misloopt. De game is veel te kort voor wat het kost en laat ook niet zien wat de 3DS grafisch tot in staat is. Moest de singleplayer langer zijn was dit een must-have, maar momenteel is dit meer eentje om te huren of voor de budgetbak.

Positief

  • Goede gameplay
  • Nagelbijtende taferelen
Score
68/100

Negatief

  • Veel te kort
  • Daardoor ook te duur
  • Grafisch niet indrukwekkend
Grafisch
60%
Geluid
60%
Fun
65%
Gameplay
75%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.